
POWERED BY VERAS
Circulair Mineraal is een samenwerkingsverband van een zestal sloop- en recyclingbedrijven, allen leden van VERAS:
De leiding van het bedrijf ligt in handen van Dick Eerland.
Het doel van deze samenwerking is om meer minerale materialen uit het sloopproces circulair te maken. Dat wil zeggen: minerale stromen geschikt te maken als grondstof voor het oorspronkelijke product.
Bijvoorbeeld:
Het circulair maken van de minerale stromen stelt hoge eisen aan het sloopproces. De vrijkomende materialen moeten zo zuiver mogelijk gescheiden worden gehouden. Het vermengen van verschillende stromen leidt tot functieverlies. Na het slopen worden de stromen bewerkt in een conventionele puinbreker. In dit proces wordt het materiaal ontdaan van vreemde bestanddelen, zoals metalen, hout, kunststoffen, grond en dergelijke. Het bewerkte materiaal wordt afgezeefd op 16 mm. De korrelfractie <16 mm wordt afgezet in de wegenbouw. De korrelfractie >16 mm vormt de grondstof voor de CM-bewerkingstechnologie.
De CM-bewerkingstechnologie bewerkt de korrels > 16 mm tot grondstoffen voor de industrie. De focus ligt op dit moment vooral op de bewerking van betongranulaat. De korrels worden in het proces gebroken en de oppervlakte van het toeslagmateriaal van het oude beton wordt ontdaan van cementsteen. De vrijgemaakte korrels worden met behulp van scheidingstechnieken verdeeld in korrelgroepen voor de betonindustrie. De volgende productie wordt gemaakt:
Van de zijde van de betonindustrie blijkt een grote belangstelling voor onze productie. Voor de ontwikkeling van de CM-bewerkingstechnologie heeft Circulair Mineraal in 2017 en 2018 twee testinstallaties gebouwd. Op grond van de ervaring met deze testinstallaties wordt nu een pilotplant gebouwd met tien maal grotere capaciteit. Deze installatie komt nog in 2018 in bedrijf.
Eerste CM-testbreker (links) en de tweede CM-testbreker (rechts)
Betonpuin voor testen met de CM-testbreker (links) en toeslagmateriaal 2/8 mm uit de CM-testbreker (rechts)