
POWERED BY VERAS
Van airco’s tot dakgrind, alles van het oude Fiod-gebouw wordt hergebruikt
Niets is weggegooid bij de circulaire renovatiesloop van een kantoorgebouw in Haarlem. Van binnenwanden tot boilers, alles is gedemonteerd voor hergebruik.
Het circulaire denken staat bij de meeste organisaties nog in de kinderschoenen. Maar sloop en demontagebedrijf C.A. de Groot B.V. uit Alkmaar laat zien dat het anders kan. ,,Kozijnen. Ventilatie. Electra. Tapijt. Boilers. Lockers’’, somt Stefan Franzen, circulair manager bij C.A. de Groot, op en daarmee is hij nog lang niet op de helft. Zo veel kwam er uit het kantoorgebouw waar tot vorig jaar de FIOD huisde. Het oude FIOD-gebouw is helemaal gestript om opnieuw te worden ingedeeld en ingericht voor de nieuwe gebruiker Rijkswaterstaat.
Deze circulaire renovatiesloop gebeurde uiterst zorgvuldig. Onder toezicht van kwaliteitswaakhond SVMS (Stichting Veilig en Milieukundig Slopen). Welke na afronding van alle sloopfases het project zal certificeren als Circulair Sloopproject.
Dat C.A. de Groot deze opdracht gegund heeft gekregen, heeft zij te danken aan haar voortrekkersrol als circulair sloper. “Het circulaire denken zit echt in onze genen, al sinds de wederopbouw van Nederland is onze organisatie hiermee begonnen en nooit meer gestopt met het verspillen van herbruikbaar materiaal”. C.A. de Groot is betrokken bij meerdere circulaire netwerken zoals Cirkelstad en is kernlid van Insert, een coöperatie van sloopaannemers welke op eigen initiatief investeert in onderzoek naar hergebruik. En dit door een goede samenwerking probeert op te schalen”, legt Franzen uit.
,,Het huidige pand behouden en bestendig maken voor de toekomst is op zich al een grote circulaire winst’’, vertelt Stefan Franzen. Het gebouw laten staan scheelt heel veel beton en dus CO2-uitstoot. En het hergebruik van materialen draagt bij aan een gunstige MPG score van het toekomstige gebouw.
Door inpandig alles zo circulair mogelijk te slopen of demonteren, werden nog veel meer grondstoffen bespaard. Eerst werd een uitgebreide inventarisatie gemaakt van welke materialen en grondstoffen in het pand te ’oogsten’ zijn. ,,Mijn mening is dat alle panden in Nederland zo’n rapport zouden moeten hebben, ongeacht of er op dat moment al een sloop is gepland of niet’’, zegt Franzen. Vervolgens begon het grote demonteren. ,,We verzamelden alles in de parkeerkelder, en die heeft helemaal vol gestaan’’, zegt de sloopmanager. ,,Airco’s, systeemwanden, deuren, archiefkasten. O ja, en een grote gaarkeuken.’’ Nog is de opsomming niet klaar, trouwens.
Alles kan straks weer worden geïnstalleerd in het pand of doorverkocht voor hergebruik één op één. Goed voor de hoogste tree in de R Ladder, die aangeeft hoe hoogwaardig een vorm van hergebruik is. Afnemers van de materialen werden gevonden via de marktplaats van Insert en het netwerk van Cirkelstad Haarlem.
Ook veel grondstoffen kwamen uit het gebouw: betonpuin, aluminium, vlakglas, kalkzandsteen, hardhout. ,,Als je alles aan de bron maar echt goed scheidt is het uitstekend weer als nieuwe grondstof in te zetten.’’
Binnenkort volgt het laatste werk. Dan wordt het dakgrind weggehaald. ,,Het wordt gewassen en zodra de nieuwe isolatie op het dak ligt, komt hetzelfde grind weer terug.’’