
POWERED BY VERAS
In opdracht van de Gemeente Roosendaal heeft Gebr. Snellen in zes á zeven maanden tijd het bestaande Stadskantoor geheel 'kaalgesloopt' tot casco. De betonnen constructie van de hoogbouw diende gehandhaafd te blijven en hier wordt het nieuwe ‘Huis van Roosendaal’ in en om gebouwd. De opdrachtgever gaf bij de gunning van het werk de voorkeur aan het bedrijf met het beste verhaal qua circulair ontmantelen: hoe gaat deze aannemer om met de vrijkomende materialen? Wijze van opslag? Waar gaan de vrijkomende materialen naar toe? Heeft de aannemer ervaring met circulair slopen? Sowieso is de naam van het project dat de opdrachtgever eraan gaf al veelzeggend en uniek: Circulaire ontmanteling Stadskantoor Roosendaal!
De gemeente heeft hier zeer hoog ingezet op de circulariteit. Er kwam uiteraard wel eens kritiek (onder meer van inwoners van de gemeente) over de kosten en de langere duur van het project. "Is het niet goedkoper en gemakkelijker om heel het gebouw in elkaar te duwen en alles naar de stort te rijden?" De communicatie vanuit de gemeente naar de criticasters was dan vrij simpel: hoe kunnen wij verlangen van inwoners van onze gemeente dat ze zorgvuldig afval scheiden, aandacht schenken aan het milieu, denken aan onze nalatenschap en er dan zelf vervolgens een puinhoop van maken? Uiteindelijk is door deze manier van slopen bijvoorbeeld een constructief betonnen skelet van 4.100 m3 beton en circa 650 m2 schoon metselwerk achtergebleven.
Hoe hebben we het aangepakt? Ten eerste werd er ontzettend veel lekker ouderwets met de hand gedemonteerd (sommige zaken zijn nou eenmaal niet heel en netjes met een machine uit elkaar te halen). Er werd binnen verder veel gebruik gemaakt van elektrische slooprobots voor de gemetselde muren en dergelijke en ook van de op accu werkende Sherpa miniloader. Deze machine is met hulp en advies van zes sloopaannemers (waaronder wij natuurlijk!) ontwikkeld.
Ter plaatse hebben we 25.000 vrijkomende stenen schoongebikt, waarvan er 8.000 achterbleven voor de nieuwbouw. Plafondplaten werden netjes verpakt en gingen naar Insert die de platen weer in de markt zetten. Alle hardhouten plinten zijn naar de ‘plintenfabriek’ (plintenfabriek.nl) gegaan waar ze na behandeling worden verkocht als circulaire plinten.
Middels een zelf gemaakte machine hebben we gipsplaten op de wand in stroken van 50cm gezaagd, opgestapeld en later weer hergebruikt. Betonnen elementen werden niet gebroken, maar hergebruikt. Het betonnen laagbouwgedeelte dat (boven maaiveld) wél geheel weg moest is in delen gezaagd, waarbij veel onderdelen direct zijn of worden hergebruikt. Alle dakgrind (2.600m² - 200 big bags) is verkocht (deels ter plaatse). Alle glas- en steenwolisolatie is verkocht (meeste ter plaatse). Sowieso is heel veel materiaal ter plaatse ‘aan de poort’ verkocht.
Interessant is ook dat een ontwerper enkele leuke toepassingen voor de vrijkomende materialen heeft bedacht, zoals mooie buitenlampen (van alu profielen en stukken glasplaat) of fietsenrekken van oude radiatoren. De vrijgekomen hardhouten kozijnen zijn gezaagd en vervolgens toegepast als parketvloer met bijzondere motieven!
Er was vanaf het begin al een hele goede band met de opdrachtgever en die is gedurende het project alleen maar inniger en beter geworden! De opdrachtgever heeft op een gegeven moment ook rondleidingen gegeven aan de eigen medewerkers van het Stadkantoor. Dit breidde zich echter steeds meer uit. Er zijn uiteindelijk rondleidingen gegeven aan woonstichtingen, maar ook aan geïnteresseerden van andere gemeenten. Een en ander diende natuurlijk wel te geschieden met inachtneming van de coronamaatregelen.
Door het enthousiasme van de opdrachtgever zijn wij (en ons team) ter plaatse veel verder gegaan dan de oorspronkelijke opdracht, met hele mooie resultaten! Met dit werk hebben we in 2020 ook deelgenomen aan de Demolition Day en dit is bijzonder goed verlopen, ondanks de coronacrisis. Sowieso hebben we tijdens de uitvoering van het werk goed ingespeeld op de coronacrisis, zoals schaften in kleinere groepen en op verschillende tijden, extra schaftketen enzovoort.
Voor dit project heeft Gebr. Snellen de verificatieverklaring “Verificatie Circulair Sloopproject” ontvangen, als tweede in Nederland! Het certificaat is verleend door Normec Certification. De opdrachtgever was hier uiteraard ook zeer mee in zijn nopjes!