
POWERED BY VERAS
Hoogeboom Raalte heeft van de Gemeente Dalfsen de opdracht gekregen voor de circulaire sloop van het Agnietencollege in Nieuwleusen. Alle materialen die in het pand of op het terrein aan de Zwaluwlaan 23 in Nieuwleusen voor hergebruik in aanmerking komen, zijn aangeboden tijdens een kijkdag. Hoe leuk is het als je jarenlang door het raamkozijn naar buiten hebt gekeken, dromend over jouw toekomst? Of aan het einde van een schooldag de deur achter je dicht hebt gedaan? Om nu dat kozijn of die deur in jouw huis of schuur te kunnen hergebruiken...
Het Agnietencollege wordt gesloopt, omdat het gebouw niet geschikt is voor een verbouwing. Het bestaande ‘casco’ is van slechte kwaliteit. De gemeente Dalfsen vindt het belangrijk, dat er niet zomaar gesloopt wordt. Zij heeft, net als Hoogeboom Raalte, duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Na de circulaire sloop van sporthal de Schakel in Nieuwleusen, krijgt deze milieuvriendelijke manier van slopen een vervolg op de oude locatie van vmbo, havo en atheneum in Nieuwleusen.
Eerst wordt al het bouwmateriaal vakkundig gedemonteerd. Op de kijkdag van 1 februari jl. hebben mensen kenbaar kunnen maken, waar ze belangstelling voor hebben. Simon Harmens, bedrijfsleider Recycling en Circulaire HUB bij Hoogeboom, geeft aan dat het grootste deel een nieuwe bestemming heeft gekregen. Alles wordt in de oorspronkelijke vorm opnieuw gebruikt. Denk hierbij aan deuren, kozijnen, installaties, verlichtingsarmaturen, systeemplafonds, scheidingswanden, UPS, brandblusinstallatie, interieur en bestratingsmateriaal.
Alles wat verkocht is wordt opgehaald op de slooplocatie aan de Zwaluwlaan. De bouwelementen die niet direct verkocht zijn, gaan naar de Circulaire HUB van zusterbedrijf Recycling Maatschappij Zwolle aan de Rijnlandstraat 5 in Zwolle. Het transport naar de tijdelijke opslag in Zwolle blijft zo tot een minimum beperkt.
Tijdens het sloopproces worden alle te recyclen materiaalstromen zorgvuldig gescheiden. Na bewerking wordt dit materiaal opnieuw ingezet. Hoogeboom ontwikkelt samen met vijf andere sloopaannemers nieuwe technieken om uit oude bouwmaterialen de grondstoffen terug te winnen om nog hoogwaardiger in te kunnen zetten. In de nabije toekomst kan betonpuin vermalen worden tot zand, cement en grind. Maar ook puin, dat nu gebroken wordt tot menggranulaat, kan dan verder worden verfijnd. Metselwerkpuin kan zo weer grondstof worden voor de baksteenindustrie.
Als de circulaire sloop van het Agnietencollege is afgerond worden op de plek van de oude school, twaalf duurzame nieuwbouwwoningen gerealiseerd.