
POWERED BY VERAS
Wat als we de flat per appartement in stukken gaan zagen? Dan kunnen we zo’n appartement in zijn geheel opnieuw gebruiken. Dat is pas circulair slopen. Dat was ons idee voor de sloop van de flats in de wijk Bleijerheide in Kerkrade. Wat begon als een gewaagd idee, is nu een voorbeeldproject voor circulariteit: SUPERLOCAL - Super Circular Estate.
De visie op circulair slopen en onze ervaring, dat waren voor woningcorporatie HEEMwonen de redenen om voor Dusseldorp Infra, Sloop en Milieutechniek te kiezen als slooppartner. In de wijk Bleijerheide werken wij aan de asbestsanering en sloop van drie flats. Deze sloop is onderdeel van het innovatieve vastgoedproject SUPERLOCAL. Binnen dit project worden hoogbouwflats op duurzame wijze getransformeerd tot nieuwe huurwoningen die klaar zijn voor de toekomst. Of zoals SUPERLOCAL het zelf omschrijft: “Eerste circulaire sociale woonwijk met de ambitie van 100% hergebruik van materiaal en sociale waarden.”
Bij dit project in Kerkrade onderzoeken we verschillende technieken om te bepalen wat in de praktijk van circulair slopen het beste resultaat oplevert. De vrijkomende materialen gescheiden afvoeren, zodat deze optimaal hergebruikt kunnen worden: dat is voor ons al vanzelfsprekend. Bij slopen op deze manier zijn er vaak nog bewerkingen nodig om de materialen opnieuw te gebruiken. Dat kost energie, dus is het minder duurzaam. Denk bijvoorbeeld aan het breken van slooppuin, dat als granulaat een tweede leven krijgt. Wij dachten: dat kan nog beter, nog duurzamer. Daarom hebben wij het bij de sloop en demontage van de eerste flat in Bleijerheide anders aangepakt. We hebben een appartement uit de bovenste, dus de tiende verdieping van de flat gehesen. Dit appartement vormt nu het casco van het Expogebouw, dat op het terrein staat. Materialen zoals kozijnen en deuren zijn opnieuw gebruikt. Dit Expogebouw geeft HEEMwonen inzicht of hergebruik van materialen in de praktijk zinvol en op grote schaal mogelijk is.
Voor het vervolgtraject heeft Dusseldorp samen met HEEMwonen en de 12 projectpartners subsidie gekregen voor het project Super Circular Estate. We werken samen aan vier proefwoningen, die gebouwd worden van de materialen afkomstig uit de flats. Op basis van de uitkomsten van dit onderzoek wordt er gekeken of deze methode toepasbaar is in het vervolgproces van de bouw van meer woningen. Het is mooi om te zien dat één idee kan leiden tot zo’n project. Natuurlijk hebben we dat als Dusseldorp niet alleen gedaan. Samen staan wij sterk, alleen kun je immers niets. Dat is waar wij in geloven.
Meer informatie over dit project is te vinden op: