
POWERED BY VERAS
Voor de firma Roseboom uit Ede is de circulaire sloop van het officiershotel onderdeel van omvangrijke sloopwerkzaamheden op de voormalige kazerneterreinen in Ede. Het gebied wordt herontwikkeld. Er worden 1.850 woningen gebouwd en 50.000 m2 aan (rijks) monumenten wordt herontwikkeld.
Het succesverhaal is aangedragen door Wynmalen & Hausmann nv, die op locatie kwam kijken en zeer onder de indruk was. Wynmalen & Hausmann wil hiermee andere bedrijven inspireren om ook circulair te slopen en een bijdrage te leveren aan de circulaire economie.
Een deel van de kazernegebouwen is reeds gesloopt en het voormalige officiers-hotel van vier verdiepingen is nu aan de beurt. Wat direct opvalt bij het betreden van het sloopterrein is de overzichtelijke situatie en de netheid en efficiency waarmee wordt gewerkt.
Betonijzer en beton worden direct apart gehouden om als aparte grondstof te worden hergebruikt. Het beton wordt lokaal gebroken voor hergebruik in de bouwwegen op het terrein zodat de benodigde transportbewegingen tot een minimum beperkt blijven.
Machines halen gedoseerd en met beleid onderdelen uit het gebouw: hapklare brokken gewapend beton, afgewisseld met lange leidingen en stalen constructiedelen. Een andere machine neemt de lange constructiedelen over, stript eventuele isolatie eraf alsof het een ijsverpakking is, verkleint het materiaal en sorteert het meteen per materiaalsoort e kwaliteit. Diverse containers staan klaar voor de opvang van de verschillende materialen.
Roseboom laat hier in de praktijk het principe zien van scheiden aan de bron. De hoge kwaliteit van deze materiaalstroom staat garant voor een mooie bijdrage aan het financiƫle resultaat van het project. Het direct verwerken en vergaand scheiden ter plaatse houdt de locatie ook opmerkelijk schoon en overzichtelijk. Nadat alle containers met dezelfde sorteergrijper economisch zijn gevuld worden ze door Roseboom transport afgehaald voor transport naar de verwerker. Ook de transportdiscipline maakt onderdeel uit van de eigen activiteiten van Roseboom voor zowel machines, sloop-materialen als nieuwe grondstoffen.
Opvallend is de regelmaat en de samenwerking op dit werk. Zowel de machines als de mensen zijn optimaal op elkaar afgestemd en op elkaar ingespeeld. Alle taken zijn verdeeld en zeer gestaag verandert het voormalige officiershotel in een aantal materiaalstromen van hoge kwaliteit.
Goed bruikbare grondstoffen die deels ter plaatse worden gebroken en hergebruikt tijdens de volgende fase van het nieuwbouwproject op deze locatie. Puin wordt menggranulaat voor de wegen door de nieuw aan te leggen woonwijk. Beton wordt apart gebroken en weer voor de productie van nieuwe betonvloeren hergebruikt.
Uit het voormalige officiershotel en de overige reeds gesloopte gebouwen op het kazerneterrein zijn in een eerdere fase alle her te gebruiken bouwmaterialen verzameld en afgevoerd voor verkoop. De uiteindelijke hoeveelheid restafval is verbluffend klein zeker in verhouding tot het pand dat er kort geleden nog stond.
Op het bouwrijp gemaakte terrein staat nog heel wat te gebeuren. Terwijl aan de ene kant van het terrein nog volop wordt gesloopt, wordt er aan de andere zijde al weer gebouwd. Er wordt gebouwd aan de toekomst, door middel van de aanleg van een warmtenet dat alle toekomstige huizen van comfort gaat voorzien. Gasaansluitingen worden voorkomen.
Mooi om te zien is dat ook bij de nieuwbouw van de woningen op dit voormalige kazerneterrein, een deel van de historie wordt bewaard. Naast de beeldbepalende schoorsteen blijven ook enkele kenmerken staan om te worden omgebouwd tot appartementen. De lange fabrieksgevel geeft je het gevoel midden in een ronde, klassieke arena te staan.
Als straks de vrachtwagens het menggranulaat van de gesloopte kazerne komen brengen voor de eerste bouwwegen is ook de spreekwoordelijke cirkel rond. Sloop en bouw gaan hier letterlijk hand in hand. Een lokale circulaire economie in optima forma! Goed voor het rendement en het milieu!